Jadalne kwiaty na targach południowej Azji

cof

Znowu pozdrawiam z podróży przez Azję. Od Tajlandii, Kambodży i Laosu, aż po Nepal. Dzisiaj napiszę o kwiatach. Na bajecznie kolorowych targowiskach południowej Azji  pojawiają się często. Mogą to być zwyczajnie kwiaty do dekorowania świątyń buddyjskich czy hinduistycznych. Na przykład w Laosie, Tajlandii i Nepalu najczęściej są to pomarańczowe aksamitki – w bardzo buddyjskim kolorze. Robi się z nich girlandy, usypuje stosy albo zwyczajnie układa pojedynczo w ogrodowych kapliczkach (poniżej zdjęcie z Katmandu w Nepalu).

selfp

Mnie interesowały jednak kwiaty jadalne. I w sumie podczas ostatniej swojej podróży znalazłem ich na targach sporo!

Sesbania wielkokwiatowa Sesbania grandiflora

dav

Białe kwiaty tego drzewa z rodziny bobowatych widziałem w sprzedaży są na targach południowej Tajlandii i Kambodży. Jak podaje literatura używa się też ich w północnej Tajlandii i w Wietnamie.

Sesbania jawajska Sesbania javanica

Ma kwiaty trochę mniejsze, żółte. Popularna na targach Kambodży.

Eichornia gruboogonowa, hiacynt wodny Eichhornia crassipes

Jest to pospolita roślina wodna całej strefy tropikalnej i subtropikalnej pochodząca z Ameryki Południowej. W wielu krajach jest gatunkiem inwazyjnym zarastającym stawy, jeziora i rowy. Na targach Kambodży sprzedaje się jej przepiękne niebieskie kwiaty, wyglądające trochę jak kwiaty irysów. Jak podaje literatura jadana także w dolinie Mekongu w Wietnamie, na Tajwanie i na Jawie. W Laosie natomiast jada się jej części zielone.

Markhamia stipulata

Te przepiękne żółto-brązowe duże kwiaty można znaleźć w sprzedaży w Luangprabang w Laosie.

Caesalpinia mimosoides

Sprzedaje się tam jeszcze drobne żółte kwiaty Caesalpinia mimosoides. Jada się je na surowo – używane są do posypywania przekąski robionej z niedojrzałych jackfruitów podawanej na liściu bananowca.

Po lewej właśnie te żółte kwiaty jadalne (C. mimosoides), po prawej Kalanchoe pinnata.

Grzybienie Nymhaea spp.

W celach kulinarnych sprzedaje się łodygi kwiatowe grzybieni (różne gatunki z rodzaju Nymphaea). Widziałem ich bardzo dużo zarówno w Tajlandii, jak i w Kambodży. Samych kwiatów jednak się nie jada.

 

Kwiatostany bananowców

Mało znaną jadalną częścią bananowca są jego olbrzymie kwiatostany, wyglądające jak spłaszczona główka czerwonej kapusty. Używa się ich do sałatek lub zup. Popularny element diety w Tajlandii, Kambodży i Laosie.

Kwiatostany różnych odmian kapusty i rzodkwi

Często jadane jako warzywo w całej Azji Pd-Wsch. Szczególnie dużo widziałem ich w Laosie.

Bauhinia zmienna – Bauhinia variegata

Po nepalsku Koiralo ko Phool (कोइरालो को फुल). Te różowe kwiaty są częstym elementem diety mieszkańców Nepalu wiosną. Używa się je do różnego rodzaju sałatek i potraw typu curry, a także do solonych marynat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *