Nasz nowy cykl programów TV

W roku 2015 dzięki zaangażowaniu Towarzystwa Miłośników Przyrody Iwa i wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie udało nam się nagrać (wraz z moją siostrą reżyserką Justyną Łuczaj-Salej, dlatego piszę „nasz/nam”, gdyż ona jest głównym motorem tych programów) pięcioodcinkowy cykl programów TV pt. „Łąki i murawy – skarb przyrody Podkarpacia” popularyzujących zbiorowiska nieleśne – łąkowe, polne i pastwiskowe, przy okazji pokazując trochę dzikiej kuchni. Dobre i to!

Wielka szkoda, że nagrany kolejny cykl programów kulinarnych (piękne pięć 20 minutowych odcinków) nie może się od roku dobić do żadnej telewizji  i jeszcze nigdzie nie ujrzał światła dziennego. Czy naprawdę takich programów ludzie nie chcą oglądać ;)? W rankingu Kuchnia Plus mój „Dziki Obiad” jest na drugim miejscu listy wszech-czasów, tylko za Jamie Oliverem:

http://www.kuchniaplus.pl/program/ranking-programow/-sum

Dostaję dziesiątki listów od czytelników z pytaniami o kolejne odcinki. Więc zbiorczo im odpowiadam: jestem spoza telewizyjnego światka, nie dobiję się nigdzie. W PiS też nie mam układów więc publiczna TV dalej odpada. Ale kto z drugiej strony kto, wiedza o dzikich roślinach jadalnych świetnie wpisywała by się w edukację militarną w takim niespokojnym świecie… Więc tylko to, co mogę Wam w tej chwili dać jest na youtube.

Odcinek 1 – o łąkach kośnych

Odcinek 2 – o chwastach polnych

Odcinek 3 – o trawnikach

Odcinek 4 – o murawach kserotermicznych i pastwiskach

Odcinek 5 – o łąkach zmiennowilgotnych, ziołoroślach i barszczu Sosnowskiego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 Comments

  • Wojtek napisał(a):

    Oczywiście, że chcemy oglądać, ale Pana widzowie nie są specjalnie łakomym kąskiem dla reklamodawców. Co można sprzedać komuś, kto nawet jedzenie woli wygrzebywać spod ziemi, zamiast kupić w supermarkecie?
    Namawiałbym Pana na próbę z jakąś zachodnią telewizją, ale wtedy trzeba by kręcić wszystko od nowa. Za to, gdyby się Panu udało, mógłbym sobie to wygodnie obejrzeć w polskiej kablówce, pewnie nawet z polskim lektorem.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Łukasz Łuczaj napisał(a):

      po części to prawda. Ale mamy teraz trend zbieracki. Poza tym są te dodatki: oleje, przyprawy itd.

  • borowka napisał(a):

    Moje gratulacje, niesamowita oglądalność.. nie rozumiem tylko co ma PiS do prywatnej stacji Kuchniaplus
    „Nadawcą kanału jest ITI Neovision, a program jest dostępny na wyłączność w ofercie platformy satelitarnej Nc+ oraz w wybranych sieciach telewizji kablowej na terenie całego kraju”. Można się tylko dziwić,dlaczego ten prywatny nadawca nie kontynuuje tego cyklu, skoro ma tak wysokie notowania…

    • Łukasz Łuczaj napisał(a):

      O PiS wspomniałem w kontekście ich oferty telewizji publicznej. Program o dzikich roślinach jadalnych wpisywałby się świetnie w wizję wzmocnienia obronności kraju (i piszę to bez uśmieszków).

      • Rodobolski napisał(a):

        Proszę się nie zniechęcać i dalej drążyć telewizję publiczną, jednocześnie sprawdzając patriotyzm PISu. Bez wpadania w patos – Pana przekonywujące szczerze podane informacje mają długofalowe strategiczne znaczenie (również bez uśmieszków)

      • Paweł napisał(a):

        To bardzo istotna uwaga! Czasy mogą być jeszcze bardzo różne. Wiedza na pewno będzie też przydatna dla prepersów! Jak najwięcej tak pożytecznych filmów.

  • ewa napisał(a):

    Cudowne te dzieciaki plujące sałatką z mniszka😃. Bardzo sprytnie złożone , zgrabne , krótkie i treściwe odcinki. Życzę sukcesu .

  • Paweł napisał(a):

    Super, że pojawiły się filmy przybliżające wiedzę o naszej przyrodzie! Gratulacje i dziękujemy!
    Ciekawi mnie, w jakim okresie można ukopać bulwek groszku bulwiastego i na jakiej znajduje się głębokości?

  • Mirek napisał(a):

    TVP3 Rzeszów na podstawie umowy licencyjnej z Towarzystwem Miłośników Przyrody IWA emituje wszystkie 5 odcinków w telewizji. Umowa na emisję zawarta jest na okres 5 lat czyli do końca 2020 roku.

    • Łukasz Łuczaj napisał(a):

      To warto zaznaczyć. Właśnie z tym programem o łąkach się nam udało. A to o czym narzekam to zupełnie inny pięcio-odcinkowy program kulinarny, który leży w szufladzie.

  • Grażyna Uścińska napisał(a):

    Wcale mnie to nie dziwi Panie Łukaszu.

  • Małgorzata Sacharczuk-Nawrot napisał(a):

    Świetny materiał, chcę więcej!
    Dzieci jak to dzieci, szczere i niezawodne:)
    Rewelacja :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *