samo… samo… samopsza? nie samo samo

W ucieczce przed mainstreamowymi zbożami zepsutymi przez współczesną naukę wracamy do starych archaicznych zbóż. To takie cool teraz powiedzieć – zrobiłem makaron z samopszy… Samopsza to najbardziej archaiczny gatunek pszenicy dostępny w handlu i rzeczywiście jest PYSZNA!

Wciąż jednak jest wiele zbóż do odkrycia. W poszukiwaniu ciekawych gatunków jadalnych przemierzam bazary i sklepiki różnych krajów i udało mi się znaleźć nową perełkę. Zboże samo. Nie, nie samo-psza, ale samo. Samo samo.

Samo to jeden z gatunków chwastnicy, uprawiany w Indiach. Inne nazwy to Jhangorana wzgórzach Garhwal, Morio / Mario / Moraiaya, , Bhagar. KuthiraiVaali (குதிரைவாளி po tamilsku), przypuszczalnie Echinochloa frumentacea Lin. U nas dziko w ziemniakach rośnie chwastnica jednostronna Echinochloa crus-galli, nazywana na wsiach dzikim prosem (samo jest traktowane czasem jako tylko odmiana tego gatunku). Jednak gdzieniegdzie w Azji wciąż uprawia się jej ulepszonych krewniaków. Długo na nią polowałem… i mam cię! Zdobyłem w orientalnym sklepiku w Szkocji.

Naszą chwastnicę też można wykorzystywać. To jedno ze smaczniejszych zbóż, które znam. Kilka razy próbowałem podpłomyków z niej robionych. Pycha!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.