Warsztaty dzikich roślin jadalnych 18 lipca w Rzepniku (woj. podkarpackie)

Mam jeszcze 3 miejsca na warsztatach w Rzepniku za kilka dni.

http://luczaj.com/warsztaty.htm

Na zdjęciu powyżej curry z zeszłorocznych lipcowych warsztatów. Była w nim i kokoryczka wielokwiatowa i żółciak siarkowy i kurki i jasnota biała.

Zwykle robię warsztaty dwudniowe. Skąd teraz nagle pomysł na jednodniowe?

Powodem jest pora roku. Na wiosnę i w jesieni jest więcej gatunków akurat gotowych do zjedzenia – więc robimy dużo potraw. A teraz w lecie wiele gatunków ma twarde liście. Natomiast jest to fenomenalny okres na naukę ROZPOZNAWANIA roślin. Wiele gatunków kwitnie. Świetny też okres na herbatki ziołowe. Jest to też oferta dla tych, których nie stać na warsztat dwudniowy. Warsztat jednodniowy pokazuje prawie tyle samo gatunków roślin – na warsztatach dwudniowych 50% czasu w drugim dniu to powtórki gatunków. W lipcu też zwykle jest dużo grzybów. Na początek przyszłego tygodnia zapowiadane są opady więc i  w tym roku ich nie zabraknie (w zeszłym roku w lipcu znaleźliśmy 15 gatunków grzybów).

Jakie gatunki będą na pewno w menu? A no na przykład:

lebiodka (dzikie oregano)

lebioda (komosa)

macierzanka

niecierpek pospolity

żywokost

pokrzywa

jasnota

podagrycznik

ostrożeń łąkowy

mniszek  i jego krewniacy – nauka odróżniania

dziurawiec

lipa

bylica

wrotycz

tatarak

rdest ostrogorzki („dziki pieprz”)

i wiele wiele innych

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *