Niskoalkoholowe piwopodobne napoje fermentowane z różnymi ziołami i przyprawami to olbrzymi i ciekawy wątek. Takiej polskiej tradycji – piwa jałowcowego poświęciłem z kolegami (na czele z Tomkiem Madejem) osobny artykuł w Journal of Ethnobiology. Jednak napiszę o tym więcej innym razem. Natomiast dzisiaj dzielę się ciekawym artykułem z Indii autorstwa Bhaben Thanti i współpracowników:
Click to access IJTK%209%283%29%20463-466.pdf
Jego autorzy opisali przyrządzanie piw robionych głównie z ryżu w kilkunastu plemiennych społecznościach w prowincji Assam (pn-wsch. Indie). Przy fermentacji używa się tam bardzo ciekawych gatunków! Na przykład Ahom dodają do piwa zwanego zajpani nasion bielunia (Datura)!!! A Bodo robią napój zu, którego jednym z kilku składników jest występujący też w Polsce rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper). Natomiast Adivasi robią piwo ryżowe haria z tym pieprzem oraz z liśćmi tytoniu. Natomiast Karbi jako przyprawy używają liści jakiegoś gatunki paproci narecznicy (Dryopteris).