KULINARNE WARSZTATY DZIKIEGO GOTOWANIA WILD EDIBLE PLANTS COOKING WORKSHOPS lukasz.luczaj@interia.pl Pietrusza Wola i Rzepnik k. Krosna (Pogórze Dynowskie, przedpole Beskidu Niskiego) |
Terminy najbliższych warsztatów:Najbliższe dwudniowe warsztaty dzikiego gotowania odbędą się w połowie kwietnia 2015 w Rzepniku koło Krosna (woj. podkarpackie). Cena 800 zł/osoba. Zapisy rozpocznę w grudniu.
|
Moje warsztaty zwykle odbywają się w kwietniu, maju, lipcu i wrześniu. Każdy z terminów bardzo różni się doborem roślin i jest zupełnie innym przeżyciem. Około połowa pokazywanych roślin jest ta sama na każdych warsztatach, a druga połowa zmienia się zależnie od pory roku. Wiosną jest okazja zebrać wiele soczystych dzikich warzyw i kilka gatunków podziemnych kłączy i bulw. Lato to idealny moment na naukę rozpoznawania roślin (wiele ziół łąkowych kwitnie a drzewa mają liście) – zbieramy wtedy trochę zielonych dzikich warzyw, a także dzikie owoce, przyprawy, i o ile pada deszcz – grzyby. Jest to też okazja na odbycie warsztatów pod namiotem, na pełne zbratanie się z przyrodą. W jesieni jest wszystkiego po trochę – są jeszcze niektóre zielona warzywa, pojawiają się jadalne korzenie i kłącza, mnóstwo dzikich owoców, no i gdy pada ciekawych grzybów jest w bród.
RELACJE Z POPRZEDNICH WARSZTATÓW / SELECTED PREVIOUS WORKSHOPS REPORTS:na blogach uczestników: Zdjęcia i reportaże z czasów kiedy większość warsztatów odbywała się pod namiotami (teraz rezydujemy w chacie…): Reportaż z moich warsztatów w TVN Uwaga – a TV report from my workshops październik / October 2009 maj / May 2009 wrzesień / September 2008 lipiec / July 2008 maj / May 2008 lipiec / July 2007 maj / May 2007 październik / October 2006 maj / May 2006 maj / May 2005 lipiec / July 2005 dzikie ogrody – maj 2005 / a wild garden workshop
Zalecana rozdz. 800×600, Standard kodowania ISO 8859-2
|