Kamarkas

Kamarkas to przyprawa używana w Indiach, o gorzkim i ostrym smaku. Jest to sproszkowana guma drzewa Butea monosperma (Lam.) Taub. (stara nazwa to Butea frondosa). Jest to drzewo z rodziny bobowatych o pięknych pomarańczowych kwiatach ważnych w kulturze indyjskiej, bardzo podziwianych, występujących nawet w poezji.

Tu zobaczysz zdjęcie z kwiatami tego drzewa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Butea_monosperma#/media/File:STS_001_Butea_monosperma.jpg

Natknąłem się na nią pierwszy raz w jednym z indyjskich sklepów w Wielkiej Brytanii. Jako, że jest mało informacji o użytkowaniu kulinarnym tej rośliny chętnie zamieszczę tu informacje od osób z Indii, które używają tej przyprawy!

A tu opowiadam o kilku innych przyprawach, które znalazłem w tym sklepie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.