Trzy australijskie przyprawy

W Australii próbuje się odkrywać rodzime rośliny jadalne i przyprawowe, dziedzictwo rdzennych mieszkańców. Ostatnio przez znajomych zakupiłem trzy australijskie przyprawy

Tassmannia lanceolata (syn. Drimys lanceolata), powszechnie znana jako pieprz tasmański ‘Tasmanian pepper’ lub pieprz górski ‘mountain pepper ,to krzew występujący w lasach i lasach deszczowych o chłodnym klimacie południowo-wschodniej Australii. Przez wiele lat był znany jako Drimys lanceolata. Występuje też na Tasmanii. Polygodial został zidentyfikowany jako główny związek aktywny Tasmannia lanceolata i jest również odpowiedzialny za jego pieprzny smak. Owoce zawierają również kwas benzoesowy, flawanole i flawanony, a także eugenol, metyloeugenol i kwas galusowy, a także glikozydy kwercetynę i rutynę. Smak pomiędzy pieprze, jałowcem i aframomem.

Backhousia citriodora (nazwy zwyczajowe mirt cytrynowy „lemon myrtle”, mirt cytrynowy, drzewo żelazne pachnące cytryną) to roślina kwitnąca z rodziny Myrtaceae. To niewielkie drzewo występujące w subtropikalnych lasach deszczowych środkowego i południowo-wschodniego Queensland w Australii. Rdzenni Australijczycy od dawna używają mirtu cytrynowego zarówno w kuchni, jak i jako rośliny leczniczej. Olejek ma najwyższą czystość cytrynową; zazwyczaj wyższa niż trawy cytrynowej. Uważa się również, że ma „czystszy i słodszy” aromat niż porównywalne źródła trawy cytrynowej i Litsea cubeba. Backhousia citriodora ma dwa chemotypy olejków eterycznych. Chemotyp cytralowy jest bardziej rozpowszechniony i jest uprawiany w Australii w celach aromatyzujących i olejków eterycznych. Chemotyp cytronellal jest rzadki i może być stosowany jako środek odstraszający owady.

Nasiona „wattleseed” to jadalne nasiona dowolnego ze 120 gatunków akacji australijskiej, które były tradycyjnie używane jako żywność przez Aborygenów jadane na surowo, ale częściej prażone. Acacia murrayana i A. victoriae sa najbardziej z nich znane. Mąka z nasion akacji zyskała ostatnio popularność w Australii ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, odporność i niską toksyczność. Ze względu na niski indeks glikemiczny nadaje się do włączania do żywności dla diabetyków. Stosowany jest ze względu na profil smakowy czekolady, kawy i orzechów laskowych. Stosowane przez szefów kuchni do sosów, lodów, deserów.

Dla ciekawych lista innych australijskich przypraw:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Australian_herbs_and_spices

I filmik odpowiadający mniej więcej tekstowi wpisu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.