Zaatar albo zatar to bliskowschodnia mieszanka przypraw coraz bardziej u nas popularna, podstawowa przyprawa w Libanie, Izraelu, Palestynie i sąsiednich państwach. Jest to uniwersalna mieszanka, na Bliskim Wschodzie używana i do pity z oliwą, i do humusu, i do mięs.
Często dostaję zapytania co wchodzi w skład właściwego zataru – chciałem to więc Wam uporządkować. Nie ma jednego zataru… Tak jak curry, to po prostu mieszanka przypraw o zmiennym składzie. Najczęściej jednak wchodzi w jej skład jakieś aromatyczne zioło z rodziny wargowych – czy to z rodzaju lebiodka (najczęściej Origanum syriacum sam także nazywany zatarem, O. vulgare), tymianek (Thymus capitatus) czy cząber (Satureja thymbra, Thymbra spicata). Drugim najczęstszym składnikiem jest prażone ziarno sezamu. Trzecim – owoce sumaku garbarskiego (Rhus coriaria). To wszystko dopełnia sól. Możemy jednak napotkać zatar bez aromatycznych ziół, bez sezamu bądź bez sumaku. Ale zawsze będzie to dwa z tych trzech składników. W niektórych wersjach zataru są też inne przyprawy – kmin rzymski, kolendra a czasem nawet owoce barszczu.
Uwielbiam smak zataru – jest aromatyczny, gorzkawy, kwaskowaty i słony zarazem… Ach…
Dla przykładu porobiłem zdjęcia różnych zatarów w orientalnym sklepie w Wielkiej Brytanii z różnych stron Bilskiego Wschodu.
1 tymianek, sezam, sól
2 palestyński zaatar – tymianek, sezam, sumak, sól
3 Aleppo – sezam, pszenica, tymianek, sumak, melasa z granatu, przyprawy, sól, olej słonecznikowy
4 palestyński – tymianek, sumak, sól, pszenica, olej słonecznikowy
5 libański – tymianek, sezam, sumak, pszenica, sól, olej słonecznikowy
Przypuszcza się, że łacińska nazwa cząbru – Satureja ma ten sam źródłosłów co zatar. Zatar jest tak popularną przyprawą na Bliskim Wschodzie, że lebiodka syryjska używana do tej mieszanki została znaczniej przetrzebiona i od wielu lat np. w Izraelu jest zakaz pozyskiwania jej ze stanowisk dzikich.
Sami łatwo zrobimy zatar mieszając oregano, cząber lub tymianek czy macierzankę, z owocami sumaku, prażonym sezamem i solą. Sumak garbarski można zastąpić amerykańskim sumakiem octowcem hodowanym u nas w ogrodach. Tak więc możemy zrobić DZIKI POLSKI ZATAR z suszonych listków macierzanki, lebiodki, owoców sumaku octowca, soli, a zamiast sezamu użyć nasion pospolitego na południu Polski niecierpka himalajskiego, które wyglądają i smakują jak sezam. No i dorzuciłbym do tego owoce barszczu zwyczajnego, a potem wszystko lekko zmielił.
Ja posypuę nim chleb ze smalcem (oczywiście domowym) :)
Raczej roślina użyczyła nazwy potrawie (przyprawie), niż, odwrotnie, podobnie jak z naszym barszczem. I chyba nie w łacinie, ale jeszcze w starohebrajskim, jak piszą…
zgadzam się!
Czy polska lebiodka nie będzie zbyt „sianowata” do robienia substytutu tej mieszanki? Kiedyś ją suszyłem i po wysuszeniu smakuje jak siano. A tak poza tym bardzo ciekawy tekst.
no cóż jak wszystko w Polsce bardziej sianowate, choćby te sianuchy na górze. Trzeba się przyzwyczaić.
Czy nasz powszechnie spotykany w ogrodach sumak to właśnie ten?
Nie, tamten to sumak garbarski, ale jest trochę podobny i podobnie smakuje.
nie, nasz to Rhus typhina, a tamten Rhus coriaria, ale smakują dosyć podobnie.
a ja mam oryginalny za,atar z jerozolimy i smakuje wysmienicie a te sprzedawane w polsce to mieszanka ktora nie ma nic wspolnego z za,atarem
ciekawe że nie ma kurkumy, dla mnie przyprawy nr1. Czyżby na Bl. Wschodzie nie jest popularna ?
Najbogatszy skład zataru ma chyba mieszanka z okolic Amjun (Liban), ale świetny jest też zaatar który można kupić w Arabii Saudyjskiej w okolicach Qatif (największe skupisko szyitów w KSA). Na blogu publikowałam kilka przepisów na zaatar.
To ja podam czytelnikom od razu linka do Pani posta o zatarze: http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/zatar-czyli-zaatar-z-kuchni-emigranta.html.
I bardzo dziękuję za ten komentarz i gratuluję super bloga.
A dla zupełnych geeków – konkluzja: różnią się, ale oba dobre.
https://www.researchgate.net/publication/46033244_Comparative_Study_on_the_Chemical_Composition_of_Syrian_Sumac_Rhus_coriaria_L_and_Chinese_Sumac_Rhus_typhina_L_Fruits