Prawie co roku robię spacer o dzikich roślinach jadalnych Warszawy. Trochę mi jednak smutno, że łazimy po mieście i nawet strach niektórych rzeczy spróbować. Tym razem jednak mieszkańców centralnej Polski (i nie tylko centralnej) chciałbym zaprosić na mały warsztat w pięknym wiejskim krajobrazie na wschód od Warszawy.
Na warsztacie w dn. 10 września (wtorek) poznamy dzikie rośliny jadalne doliny Bugu na wschód od Wyszkowa (Udrzyn, gmina Brańszczyk). To tylko 50 min samochodem od centrum Warszawy! Podczas warsztatu zobaczymy piękne starorzecza z jadalnymi roślinami nadwodnymi, odwiedzimy też łąki, suche murawy i o ile będą grzyby – także las. Warsztat będzie trwał około 5 godzin od 12 do ok. 17 (trudno mi dokładnie określić czas zakończenia – będzie to zależało od tego co zbierzemy i od aktywności grupy). Około połowę poświęcimy na zbieranie roślin, a drugą połowę na przyrządzenie niektórych z nich w prosty sposób na kuchni w domu letniskowym. Teren odznacza się dużą różnorodnością siedlisk i mamy szansę na naprawdę ciekawą prezentację jadalnej flory Mazowsza. Dojazd niestety tylko własnym transportem. Dokładną lokalizację podam uczestnikom.
Udział w warsztatach po uprzedniej rejestracji (lukasz.luczaj@interia.pl, koszt biletu na wydarzenie 400 zł (wpłata bezzwrotna) , na konto: ETNOBOTANIKA Łukasz Łuczaj, Pietrusza Wola 86, 38-471 Wojaszówka nr konta 16 1500 1490 1214 9004 8029 0000, koniecznie z dopiskiem KURS NAD BUGIEM. Ilość miejsc ograniczona.
Byłem w tym miejscy kilka dni temu i TOTALNIE MNIE OCZAROWAŁO! Nagrałem tam nawet dwa filmiki:
Obejrzałem kilkanaście, a może ze 20 Pana filmików. Mała prośba – jak Pan konsumuje jakąś roślinę proszę zawsze podawać, opisywać smak lub porównywać do smaków/warzyw „klasycznych”.
Nie zawsze Pan to opisuje np nasiona lotosu czy smak larwy osy. To mega ważna informacja
Generalnie filmiki są bardzo edukacyjne ale mogą być jeszcze lepsze :))
Dziękuje ale za daleko aby z korzystać z warsztatów