Mam jeszcze 3 miejsca na warsztatach w Rzepniku za kilka dni.
http://luczaj.com/warsztaty.htm
Na zdjęciu powyżej curry z zeszłorocznych lipcowych warsztatów. Była w nim i kokoryczka wielokwiatowa i żółciak siarkowy i kurki i jasnota biała.
Zwykle robię warsztaty dwudniowe. Skąd teraz nagle pomysł na jednodniowe?
Powodem jest pora roku. Na wiosnę i w jesieni jest więcej gatunków akurat gotowych do zjedzenia – więc robimy dużo potraw. A teraz w lecie wiele gatunków ma twarde liście. Natomiast jest to fenomenalny okres na naukę ROZPOZNAWANIA roślin. Wiele gatunków kwitnie. Świetny też okres na herbatki ziołowe. Jest to też oferta dla tych, których nie stać na warsztat dwudniowy. Warsztat jednodniowy pokazuje prawie tyle samo gatunków roślin – na warsztatach dwudniowych 50% czasu w drugim dniu to powtórki gatunków. W lipcu też zwykle jest dużo grzybów. Na początek przyszłego tygodnia zapowiadane są opady więc i w tym roku ich nie zabraknie (w zeszłym roku w lipcu znaleźliśmy 15 gatunków grzybów).
Jakie gatunki będą na pewno w menu? A no na przykład:
lebiodka (dzikie oregano)
lebioda (komosa)
macierzanka
niecierpek pospolity
żywokost
pokrzywa
jasnota
podagrycznik
ostrożeń łąkowy
mniszek i jego krewniacy – nauka odróżniania
dziurawiec
lipa
bylica
wrotycz
tatarak
rdest ostrogorzki („dziki pieprz”)
i wiele wiele innych